tagasi

Liposoomide revolutsioon vitamiinide inimorganismi viimises

Toidulisandite maailmas on koitmas uus ajastu – liposomaalsed lisandid võivad kaasa tuua läbimurde asendamatute toitainete viimises meie kehasse.

 

Liposoomtehnoloogia kerkis esile 1960-ndatel (Bangham, 1965) ja sellest alates on seda praktilise kliinilise rakendamise abil pidevalt edasi arendatud (Gregoriadis, 2007). Liposoome on peamiselt kasutatud suunatud ravimi kohaletoimetamiseks, kuid viimastel aastatel on selle põneva tehnoloogia suurt potentsiaali hakatud rohkem hindama ka toidulisandite valdkonnas.

 

Mis on liposoomid?

Liposoomid on mikroskoopilised fosfolipiidide kerad, mis on vees stabiilsed ja võivad endas sisaldada nii vesilahustuvaid kui ka vesilahustumatuid aineid, näiteks vitamiine. Oma ülesehituselt sarnanevad liposoomid rakkudega ning see muudab nad äärmisel kasulikeks vahenditeks, mille abil tagada paljude erinevate toitainete tõhus kohaletoimetamine. Hoolimata sellest, milline aine on liposoomi kapseldatud, on alust eeldada selle suurepärast imendumist verre (Ling, 2006). Lisaks kaitsevad liposoomid kapseldatud aineid seedimise ja lagunemise eest. Lisaks kapseldatud ainetele on lipiididel selge lisaväärtus ka liposoomide membraani näol. Enamasti sisaldavad liposoomid suures koguses fosfatidüülkoliini (phosphatidylcholine, PC), mis on tõhus antioksüdant ja mängib olulist rolli inimeste rakkude tuuma ja membraani ainevahetuses (Das, 2007; Albi, 2008). Peale selle – kuid mitte vähetähtsam omadus – on liposoomide võime viia oma sisu teatud juhtudel otse rakuorganellidesse, näiteks mitokondrisse (Yamada ja Harashima, 2008), tsütoplasmavõrgustikku või isegi tuuma (Rawat, 2007), mille tulemuseks võivad olla tervendavad mõjud.

Liposomaalsete preparaatide tõhusust on veel lihtsam mõista, kui arvestada traditsiooniliste suukaudsete tablettide-kapslite aeglast imendumist ja madalat biosaadavust. Paljude toitainete madal biosaadavus ja aeglane imendumine on kliiniliselt dokumenteeritud (Williamson ja Manach, 2005). Seega ilmneb üha enam, et erinevate asendamatute toitainete (vitamiinide, mineraalide) kapseldatus liposoomides toob kaasa märkimisväärsed tervisemõjud patsientide igapäevaelus.

 

Miks C-vitamiin?

C-vitamiin (askorbiinhape) on ideaalne liposoomide abil kehasse viidav aine ja hea näide liposomaaltehnoloogia tulemuste eelistest. C-vitamiin on inimorganismi asendamatu toitaine, kuid kuna me ei ole võimelised seda ise tootma, peab omandamine toimuma väliste allikate kaudu. Vesilahustuva vitamiinina on C-vitamiini üks probleeme see, et suukaudselt tarvitatud ainest imendub enamasti kehasse vaid väike osa – näiteks võib suurema annuse (1,25 grammi) korral olla C-vitamiini imendumine organismi kõigest 33% (Levine, Conry-Cantilena, Wang jne, 1996). Suurtes kogustes puhta C-vitamiini tarbimine võib tingida ka ebamugavustunnet soolestikus ja kõhulahtisust, mis muudab keha jaoks kasuliku aine vastuvõetamatuks. Siinkohal võib liposomaalsel kujul manustatud C-vitamiinist palju kasu olla. C-vitamiini on liposoomtehnoloogia abil tõhusalt manustatud ravi osana ja uuringumudelites (Hickey, Roberts, Miller; 2008). On leitud, et liposoomidesse kapseldatud C-vitamiini kliiniline toime võib ületada isegi intravenoosselt manustatud C-vitamiini toimet. Liposoomide võime viia oma sisu rakkudesse ilma täiendava energiakuluta muudab kapseldatud ainete rakusisese biosaadavuse kõrgemaks isegi intravennoossest manustamisest. (Levy “Curing the Incurable”, 2011).

 

https://www.apotheka.ee/catalogsearch/result/?q=nordaid

Raivo Vilu

TTÜ biotehnoloogia professor

 
 

Sügis

tagasi

Liposoomide revolutsioon vitamiinide inimorganismi viimises

Toidulisandite maailmas on koitmas uus ajastu – liposomaalsed lisandid võivad kaasa tuua läbimurde asendamatute toitainete viimises meie kehasse.

 

Liposoomtehnoloogia kerkis esile 1960-ndatel (Bangham, 1965) ja sellest alates on seda praktilise kliinilise rakendamise abil pidevalt edasi arendatud (Gregoriadis, 2007). Liposoome on peamiselt kasutatud suunatud ravimi kohaletoimetamiseks, kuid viimastel aastatel on selle põneva tehnoloogia suurt potentsiaali hakatud rohkem hindama ka toidulisandite valdkonnas.

 

Mis on liposoomid?

Liposoomid on mikroskoopilised fosfolipiidide kerad, mis on vees stabiilsed ja võivad endas sisaldada nii vesilahustuvaid kui ka vesilahustumatuid aineid, näiteks vitamiine. Oma ülesehituselt sarnanevad liposoomid rakkudega ning see muudab nad äärmisel kasulikeks vahenditeks, mille abil tagada paljude erinevate toitainete tõhus kohaletoimetamine. Hoolimata sellest, milline aine on liposoomi kapseldatud, on alust eeldada selle suurepärast imendumist verre (Ling, 2006). Lisaks kaitsevad liposoomid kapseldatud aineid seedimise ja lagunemise eest. Lisaks kapseldatud ainetele on lipiididel selge lisaväärtus ka liposoomide membraani näol. Enamasti sisaldavad liposoomid suures koguses fosfatidüülkoliini (phosphatidylcholine, PC), mis on tõhus antioksüdant ja mängib olulist rolli inimeste rakkude tuuma ja membraani ainevahetuses (Das, 2007; Albi, 2008). Peale selle – kuid mitte vähetähtsam omadus – on liposoomide võime viia oma sisu teatud juhtudel otse rakuorganellidesse, näiteks mitokondrisse (Yamada ja Harashima, 2008), tsütoplasmavõrgustikku või isegi tuuma (Rawat, 2007), mille tulemuseks võivad olla tervendavad mõjud.

Liposomaalsete preparaatide tõhusust on veel lihtsam mõista, kui arvestada traditsiooniliste suukaudsete tablettide-kapslite aeglast imendumist ja madalat biosaadavust. Paljude toitainete madal biosaadavus ja aeglane imendumine on kliiniliselt dokumenteeritud (Williamson ja Manach, 2005). Seega ilmneb üha enam, et erinevate asendamatute toitainete (vitamiinide, mineraalide) kapseldatus liposoomides toob kaasa märkimisväärsed tervisemõjud patsientide igapäevaelus.

 

Miks C-vitamiin?

C-vitamiin (askorbiinhape) on ideaalne liposoomide abil kehasse viidav aine ja hea näide liposomaaltehnoloogia tulemuste eelistest. C-vitamiin on inimorganismi asendamatu toitaine, kuid kuna me ei ole võimelised seda ise tootma, peab omandamine toimuma väliste allikate kaudu. Vesilahustuva vitamiinina on C-vitamiini üks probleeme see, et suukaudselt tarvitatud ainest imendub enamasti kehasse vaid väike osa – näiteks võib suurema annuse (1,25 grammi) korral olla C-vitamiini imendumine organismi kõigest 33% (Levine, Conry-Cantilena, Wang jne, 1996). Suurtes kogustes puhta C-vitamiini tarbimine võib tingida ka ebamugavustunnet soolestikus ja kõhulahtisust, mis muudab keha jaoks kasuliku aine vastuvõetamatuks. Siinkohal võib liposomaalsel kujul manustatud C-vitamiinist palju kasu olla. C-vitamiini on liposoomtehnoloogia abil tõhusalt manustatud ravi osana ja uuringumudelites (Hickey, Roberts, Miller; 2008). On leitud, et liposoomidesse kapseldatud C-vitamiini kliiniline toime võib ületada isegi intravenoosselt manustatud C-vitamiini toimet. Liposoomide võime viia oma sisu rakkudesse ilma täiendava energiakuluta muudab kapseldatud ainete rakusisese biosaadavuse kõrgemaks isegi intravennoossest manustamisest. (Levy “Curing the Incurable”, 2011).

 

https://www.apotheka.ee/catalogsearch/result/?q=nordaid

Raivo Vilu

TTÜ biotehnoloogia professor


 

Missugused teemad Teile rohkem huvi pakuvad?

 
 
 
 
 
 

Soovid reklaami meie kodulehele?

Soovid ennast reklaamida?
Võta ühendust reklaam@hooaeg.ee

Leidsid vea / probleemi?

Võta ühendust meie toimetusega. Mõtted ja ideed on alati teretulnud. Teavita probleemist.
 

HOOaeg | info@hooaeg.ee


edge team oü